William Bello

William Bello, mag.mat.

Preko 30 godina, aktivno, se bavi digitalnom transformacijom srednjih i velikih poduzeća i državne uprave, sa širokim iskustvom na svim područjima informacijskih tehnologija (poslovni procesi, dizajn i razvoj aplikacija, upravljanje podacima, infrastruktura, telekomunikacije) te posebno unaprjeđenjem poslovnih procesa, pripremom i uvođenjem međunarodnih normi ISO20000, ISO12207, GMP/Annex-11, ISO27001, ISO27701.

Kao direktor Informatike (CIO) uveo je PLIVU u novo doba informatizacije i udario temelje njezine digitalne transformacije. Bio je tehnički direktor glavnog projekta Integralnog informacijskog sustava PLIVA i INA po IBM BSP.

Kao osnivač i direktor vlastite tvrtke vodio je telekomunikacijske projekte većine hrvatskih banaka i velikih trgovačkih društava u regiji koji su doveli do konkurentske prednosti njihovog digitalnog poslovanja.

Kao konzultant i vanjski službenik za zaštitu podataka radi na pripremi, uvođenju i upravljanju programom upravljanja zaštitom podataka i informacijske privatnosti. Kao službeni trening partner International Association of Privacy Professionals (IAPP) koje okuplja skoro 50.000 profesionalaca na području informacijske privatnosti i zaštite podataka provodi pripremu za polaganje ispita kojima se stječe CIPM, CIPP/E ili CIPT certifikati – najprestižniji svakog profesionalca na tom području.

Magistar je matematike i stekao je niz kvalifikacija i praktičnih vještina na području informacijskih tehnologija, poslovanja i privatnosti poput pohađanja cjeloživotnog obrazovanja u okviru Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Nositelj je prestižnih svjetskih certifikata na području zaštite podataka:

  • Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E)
  • Certified Information Privacy Manager (CIPM)
  • Certified Information Privacy Technologist (CIPT)

Prepoznat je kao vodeći stručnjak na području privatnosti u naslovu Fellow of Information Privacy (FIP).