Europski mjesec kibersigurnosti 2019.

Listopad je Europski mjesec kibernetičke sigurnosti u svim državama članicama radi podizanja svijesti o prijetnjama kibernetičkoj sigurnosti kao i promicanja kibernetičke sigurnosti među građanima i organizacijama kroz obrazovanje i razmjenu dobrih praksi.

Ove će se godine Europski mjesec kibernetičke sigurnosti usmjeriti na podizanje svijesti o dobrim praksama kibernetičke sigurnosti koje bi trebale biti dio svakodnevne svakodnevice i važnosti osiguranja zaštite uređaja. 

Povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo, Mariya Gabriel, rekla je: „Izgradnja povjerenja, znanja, svijesti i otpornosti ključna je da bismo se zaštitili u promjenjivom krajoliku kibernetičkih prijetnji. Europski mjesec kibernetičke sigurnosti dio je naših širih napora za razvijanjem i zadržavanjem naših vještina kibernetičke sigurnosti, provedbom opsežnih preventivnih mjera i, u konačnici, stvaranjem uistinu sigurnog jedinstvenog digitalnog tržišta.“  

Aktivnosti kampanje koordinira Europska agencija za kibernetičku sigurnosti i Komisija, a snažno ih podržavaju države članice EU-a. Usredotočuju se na dva prioriteta:

  • prvo, na svakodnevnu rutinu, provjere i opće ponašanje koje je potrebno da bi bili sigurni na mreži, i
  • drugo, na to kako ostati tehnološki spretan i siguran s tehnologijama koje se brzo razvijaju.

Opći je cilj osigurati da građani budu svjesni internetskih rizika i imaju alate kako postati otporniji i sigurniji korisnici. Više informacija o povezanim aktivnostima koje će se odvijati tijekom mjeseca listopada dostupne su u ovom priopćenju objavljenom od strane Agencije EU za kibernetičku sigurnost i na web stranici. Više informacija o aktivnostima EU-a na jačanju kapaciteta kibernetičke sigurnosti, uključujući mreže 5G, dostavljam na sljedećim poveznicama:

Poveznice: